Mogelijkheden
Zorgtechnologie
Vilans heeft het spreekwoordelijke “stokje” opgepakt om meer overzicht en eenduidigheid te
brengen in het oerwoud van digitale mogelijkheden.
"De Kennisbank Digitale Zorg is een centraal platform voor kennisuitwisseling over digitale zorg. We delen onafhankelijke informatie over verschillende typen zorgtechnologie waarbij aandacht is voor de harde en zachte kosten en baten en bij wie ze terechtkomen. Daarnaast delen we kennis over (best) practices, ervaringen met pilots, de opzet van pilots, financieringsmogelijkheden en in welke context toepassingen waardevol zijn."
​
ICT afdeling
Hier draait het om de aansluiting tussen de techniek en de praktijk. Dus tussen wat er technisch en praktische gezien mogelijk is.
Experts Luuk van Schendel (Innovator Surplus), Merlijne Sonneveld (Manager Innovatie Amaris Zorggroep) en Wilco Brouwers (Senior Manager Baker Tilly & IT Auditor en Adviseur Zorg) praten hierover met elkaar in een podcast.
Quote van een van de experts: "..innovatie en ICT zijn vaak twee gescheiden werelden. Waar innovatie draait om nieuwe dingen uitproberen, ligt de nadruk bij ICT vaak op het beheersen van risico's. Hoewel dit soms kan botsen, houden ze elkaar ook in balans. Het is belangrijk om elkaar op te blijven zoeken, elkaars perspectief te leren begrijpen en samen op te trekken.”
Inrichting
Wilco Brouwers, IT-adviseur bij Baker Tilly vertelt: “Wij onderscheiden acht dimensies die het succes bepalen van een zorginnovatie, onder andere techniek, organisatie, zorgprofessionals, patiënten en financiering. Alle dimensies zijn belangrijk en hangen met elkaar samen. We pleiten er dan ook voor om privacy compliance te zien in het grotere geheel van zorginnovatie, als een van de vele dimensies”.
Zij hebben hiervoor een toolkit ontwikkeld en we hebben een infographic opgesteld.
​
Zie voor meer informatie de toolkit Privacy Compliance die tot stand is gekomen binnen het SET up programma van Vitavalley.
Wet- en regelgeving
Door innoveren loop je zowel tegen duidelijkheden als drempels aan in de wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving wordt vaak gezien als zwart en wit maar probeert eigenlijk ook voor het grijze gebied een richting te geven. Het is vaak 'dit mag niet, tenzij je deze afwegingen hebt gevolgd'.
​
Overzicht creëren met welke wet- en regelgeving je te maken hebt en welke (on)duidelijkheden er daarbinnen zijn, geeft dus ruimte aan de oplossingen. Vaak is weten waar het schuurt en bedenken hoe je dat zo goed mogelijk kan aanpakken en oplossen.
​
Ook is het slim om na te denken over 'wat als' situaties, wat als de medewerker zijn telefoon verliest? Wat als er via bijvoorbeeld whatsapp privégegevens worden gedeeld? Welke informatie mag ik delen en met wie? Wat als een client...
​
Hoe om te gaan met uitdagingen van wet- en regelgeving rondom gezondheidsgegevens: "Die angst verdwijnt grotendeels door er simpelweg mee aan de slag te gaan. De wetgeving is geen vingertje dat je afstraft als je niet overal een groen vinkje hebt staan, het gaat erom dat je kunt aantonen dat je overal over hebt nagedacht en met passende oplossingen en beheersmaatregelen kunt komen. ” – Sander Houdijk, projectleider Basalt.
​
Afspraken
Het gezamenlijk invulling geven aan de verschillende afspraken die gemaakt moeten worden om tot goede implementatie te komen, verdient de aandacht. Een mooi voorbeeld uit de praktijk:
​
Thijs Mutsaert in een eerlijke terugblik: "Vanuit mijn zorgachtergrond heb ik een mentaliteit van handen uit de mouwen steken en gaan. Dat werkt op de werkvloer goed, maar als projectleider zijn er andere vaardigheden nodig. Dat uitte zich bijvoorbeeld in de afspraken die er met de verschillende betrokken partijen werden gemaakt en de verantwoordelijkheid die ieder droeg. De technologieleverancier heeft gezegd: "wij ontzorgen jullie, wij dragen zorg voor de installatie en de trainingen etc." In de praktijk bleek het niet helemaal duidelijk te zijn wie verantwoordelijk moest zijn voor het installeren van de apparatuur bij de cliënten thuis. Voor cliënten bleek bijvoorbeeld de betrokkenheid van ons wijkteam fijner te zijn, maar dat betekent dat een van onze mensen altijd aanwezig moet zijn. Ook waren er onduidelijkheden over de retourzendingen van afgesloten apparatuur en hoe we de medewerkers zouden gaan trainen."
​
Thijs Mutsaert is innovatieadviseur Extramuraal & Projectleider Slimme Zorg @ Surplus.
​
Businesscase
Erasmus School of Health Policy & Management ontwikkelde een integraal model om de waarde van e-health inzichtelijk te maken. Het model ondersteunt verschillende stakeholders om de kosten en inspanningen tegen de baten en opbrengsten af te zetten. Het model kan worden toegepast om de soms moeizame discussie over waarde van e-health te structureren en faciliteren.
​
Businesscase (vervolg)
Innovatiemanager bij Sensire, Vera Goldewijk vertelt: "De businesscase voor beeldzorg is complex aangezien de casuïstiek en daarmee ook de inzet erg van elkaar verschilt. Wij liepen daar intern op vast." Daarom is gekozen om te starten met het uitwerken van een minimumscenario voor de komende 5 jaar. Hierbij is gekeken naar de inzet van beeldschermzorg ter vervanging van fysieke zorg. Andere mogelijke effecten op zelfredzaamheid, eenzaamheid en preventie zijn buiten beschouwing gelaten.
Olivier van Noort, regiomanager bij Menzis, geeft aan: "Sensire en Menzis vinden dat wijkverpleging ook tot doel heeft de zelfredzaamheid van cliënten te versterken of te stabiliseren. De inzet van beeldzorg kan daar een hulpmiddel bij zijn en we willen met elkaar leren hoe en wanneer dat zo effectief en efficiënt mogelijk kan."